niedziela, 16 kwietnia 2017

Wesele idealne

Jednym z ważniejszych elementów WESELA jest odpowiedni TORT WESELNY. 

torty-radom.business.site




Musi wyśmienicie smakować i wyglądać imponująco. Jest to przecież najczęściej uwieczniany na pamiątkowych zdjęciach element przyjęcia, który powinien zostawić ogromne wrażenie na gościach.
Wybór takiego TORTU nie będzie łatwy, ale z moją pomocą dowiesz się jaki  wybrać.
Tradycyjny tort weselny jest biały lub w odnoszący się do kolorów sukni Panny Młodej, składa się z kilku poziomów i jest odpowiednio udekorowany. Możliwości jest nieskończenie wiele. Zainspirować mogą czasopisma ślubne, targi ślubne, portfolio cukierni, wyszukane w internecie obrazy lub zdjęcia z wesel Twoich znajomych.

Projektując Tort miej na uwadze ilość gości ( przyjmuje się ok. 100 gr/na osobę).

Kształt- najbardziej popularne są okrągłe i kwadratowe, które łatwo się kroi i serwuje, ale oczywiście kształt i forma maże być dowolna ( ograniczyć nas mogą jedynie możliwości i talent cukiernika). Coraz częściej spotykamy też mono porcje tzn. małe torciki, babeczki lub musy.

Dekoracje i kolor tortu można dopasować do sukni ślubnej, kwiatów z bukietu, wnętrza lokalu, zaproszeń ślubnych lub innych elementów związanych z Parą Młodą lub przyjęciem.
Należy tylko pamiętać, że wykonanie bardzo fantazyjnego lub/i skomplikowanego tortu należy powierzyć doświadczonej pracowni cukierniczej, która indywidualnie i profesjonalnie podejdzie do zadania.
SMAKI- tu możliwości jest tyle ile dostępnych na rynku składników:
                najbardziej popularne są śmietankowe i czekoladowe
                w zależności od pory roku możemy zamówić z sezonowymi owocami
                popularny jest też smak kawowy, mascarpone, lub malaga.
Warto też wiedzieć, że biszkopt może być klasyczny lub czekoladowy.
Wiele osób decyduje się na torty bezowe.
Jeśli nie mamy pewności, co nasi goście lubią najbardziej warto poprosić o wykonanie każdego piętra tortu w innym smaku.
RODZAJE TORTÓW
Klasyczne śmietanowe lub czekoladowe- torty dekorowane kremem, owocami, słodkimi dekorami lub kwiatami

Torty w stylu angielskim- najbardziej efektowne ( ale nie przez wszystkich lubiane za względu na użytą do dekoracji słodką masę cukrową). Dają dekoratorowi cukierniczemu największe pole do popisu. 



Torty bez wykończenia cukierniczego- biszkopt przełożony kremem i dodatkami. Prezentują się pięknie latem, kiedy mamy ogromny wybór świeżych owoców

Torty bezowe














4 komentarze:

  1. Jak i kiedy podać weselny tort? Jakie są zwyczaje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort powinien być podany na pięknie udekorowanym stole, krojony specjalnie do tego dedykowanym nożem ( ułatwieniem będzie wysoki pojemnik z gorącą wodą, w którym będziemy moczyć nóż podczas krojenia).
    Zadbajmy o piękną zastawę.
    Powinien być odpowiednio wcześniej zapowiedziany, a cała ceremonia wymaga odpowiedniej oprawy muzycznej.
    Obsługa powinna serwować kawę i herbatę.
    Pierwszy kawałek tortu powinna odkroić Para Młoda wspólnie.
    Prawa ręka Pana Młodego powinna znaleźć się na prawej ręce Panny Młodej.
    Pan Młody pierwszy kawałek podaje Pannie Młodej, a Ona odpowiada Mu tym samym gestem.

    OdpowiedzUsuń

Torty z bajki- to nie takie trudne

 Torty z bajki- to nie takie trudne... Wiele z nas kusi perspektywa przygotowania własnego tortu, uwierzcie mi- to nie takie trudne. Jeśli m...